Creativity

När kreativiteten får ta plats

Tack vare dessa människor har min kreativitet fått luft under vingarna sedan jag var liten.

Farmor Anna-Greta lärde mig sy när jag var liten, på hennes symaskin, som jag idag använder. Jag fick sitta där och trampa hårt på pressarfoten och mata raksöm och zickzack. Så länge jag höll fingrarna borta! Hon visade också mig vitsen med att spara på saker och återanvända. Hon gjorde fina textilkonstverk med tyg från vänners avlagda kläder. Och sparade på knappar – så ja, mitt intresse för knappar började tidigt. Jag fick sortera knapparna och hennes stuvbitslåda i oändlighet. Och jag gillade det! Har mina och hennes knappar färgsorterade ännu idag.

Mormor Gerda lärde mig också att sy. Hon var duktig på detaljer och att sy kläder. Som en riktigt skräddare! Av henne har jag lärt mig om hur viktigt det är med förarbetet och detaljerna när jag syr. Inte minsta att stryka tyget under hela arbetet. Mormor var duktig på att utgå från ett symönster och sedan modifiera till önskat resultat. Något som jag också gör när jag syr. Min mormor jobbade i en fabrik med att väva band.

Mamma har massor med fantasi och kreativitet. Ibland slår samma tanke oss samtidigt – det är roligt! Vi syr och vi testar oss fram i sömnadsvärlden. Vi har har köpt 2 st symaskiner som vi har delad vårdnad om och att sy en hel dag med mamma är fantastiskt! Vi kan också skicka sms fram och tillbaka med frågor om ”tycker du att jag ska fodra denna?”, ”har du en svart blixtlås 10 cm lång?” eller ”ska vi sy på tisdagkväll?”. Att få dela hobby är fint!

Pappa har dragit med mig på loppis sedan jag kunde stå på benen. Han har visat mig att man kan se skatter i sådant som andra tycker inte är något att spara. Att man kan laga och ta tillvara är nyttigt, både för plånbok, miljön och för sin egen skull. Att se det stora i det lilla.

Dagmamma var duktig på att måla på porslin och göra konstverk av småsmå glaspärlor. Hos henne fick vi ofta pyssla med papper, pennor, sax, lim och pärlplattor.

Grundskolefröken som lät oss måla. Vi målade på möbler, hade en bokhylla i klassrummet som vi målade ett vallmofält på. Vi fick tolka Monet och Van Gogh med egna konstverk som vi ställde ut på en egen vernissage på Konstmuseet i Ystad. Med invigning, salta pinnar och bubblig cider.
Hon tog med oss till en skrot där vi fick samla på oss rostiga metallbitar av olika slag. Jag tyckte att jag hittade massa roliga former på rostiga bitar. I klassrummet skulle vi sedan skapa egna skulpturer av skrotet. Även detta blev en utställning på Konstmuseet.

copyright © annajohannadesign.se – all rights reserved